Η Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων κτίστηκε το 1612 από τους Κρητικής καταγωγής μοναχούς Ιερεμία και Λαυρέντιο, που ανήκουν στη Βενετσιάνικη ορθόδοξη οικογένεια των Τσαγκαρόλων. Στη θέση της σημερινής μονής, παλιότερα υπήρχε εκκλησάκι, αφιερωμένο στους Αγίους Αποστόλους.

Το 1634 χτίστηκε η εκκλησία της Μονής, που είναι σταυροειδής με τρούλο. Εντυπωσιακή είναι, η πρόσοψη με τους δωρικούς κίονες, ενώ έντονη είναι η επίδραση της Ιταλικής αναγέννησης. Χαρακτηριστικό, είναι το επιβλητικό καμπαναριό, που βρίσκεται πάνω από την είσοδο και χτίστηκε το 1864.

Ακόμη, υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, του Θεολόγου και της Ζωοδόχου Πηγής.

Η Μονή κάηκε από τους Τούρκους και έμεινε έρημη για πολλά χρόνια. Οι μοναχοί Καλλιόπιος και Γρηγόριος, από το Ακρωτήρι, φρόντισαν για την ανακαίνισή της.

Το 1892 λειτούργησε ιεροδιδασκαλείο, όπου δίδαξαν αξιόλογοι διδάσκαλοι. Διαθέτει βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και παλαιούς κώδικες, καθώς και εικόνες του Σαντοριναίου αγιογράφου, Μερκούριου. Μετά από αρκετές περιπέτειες, η Μονή εξακολουθεί σήμερα να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική και οικονομική ζωή του τόπου. Παράλληλα, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Κρήτης, για την ανάδειξη του οποίου φροντίζει η αδελφότητα της Μονής.